Προϋποθέσεις

H καταχώρηση στον κατάλογο προυποθέτει:

  • Εγγραφή μέλους
  • Το κείμενο τόσο το συνοπτικό όσο και το αναλυτικό  που θα περιγράφει την ιστοσελίδα σας να είναι πρωτότυπο (αλλιώς δεν εγκρίνεται η καταχώρηση έως ότου πραγματοποιηθεί το πρωτότυπο)
  • Κόστος καταχώρησης 50€. (παραπομπή για πληρωμή paypal στο τέλος της διαδικασίας)

Η εξέλιξη και ιστορία των προσκλητηρίων

Από την Εποχή του Μεσαίωνα και πίσω…


Πριν από την ανακάλυψη του της τυπογραφίας από τον Johannes Gutenberg το 1447, οι γάμοι στην Αγγλία συνήθως ανακοίνωνονταν μέσω του ντελάλη, ο οποίος περπατούσε σε όλους τους δρόμους ανακοινώνοντας με δυνατή φωνή τα χαρμόσυνο γεγονός. Συνήθως οποιοσδήποτε τύχαινε να ακούσει τα νέα για τον γάμο έπαιρνε μέρος και στην γιορτή αυτή.


ιστορια προσκλητηριων γαμου


Στην εποχή του Μεσαίωνα, ο αναλφαβητισμός ήταν αρκετά εξαπλωμένος, οπότε η αποστολή γραπτών προσκλητηρίων γάμου γίνονταν μόνο μεταξύ των ατόμων της υψηλής κοινωνίας. Οι εύπορες οικογένειες ανάθεταν σε μοναχούς, ικανούς στην τέχνη της Καλλιγραφίας, να φτιάξουν τις προσκλήσεις τους χειρωνακτικά.


Τέτοια έγγραφα συνήθως φέραν το Εθνόσημο, ή προσωπικό έμβλημα, της οικογένειας που τα έστελνε  και ήταν σφραγισμένα με κερί (το γνωστό βουλοκέρι).


Από το 1600 και μετά…


Παρά την ανακάλυψη του πρώτου τυπογραφικού πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου, οι τεχνικές εκτύπωσης  της εποχής, όπου το μελάνι απλά σημαδεύονταν πάνω στο χαρτί χρησιμοποιώντας έναν τύπο μολυβιού, δεν έδιναν πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά τις στυλάτες προσκλήσεις. Παρόλα αυτά, η παράδοση της ανακοίνωσης των γάμων μέσω εφημερίδας καθιερώθηκε αυτή την εποχή.
Το 1642, η εφέρεση της χάραξης πάνω σε μεταλλική πλάκα (η Mezzotint) από τον Ludwig von Siegen έφερε υψηλής ποιότητας προσκλητήρια γάμου και σε κόστος που ήταν σε απόσταση αναπνοής από την αναδυόμενη μεσαία τάξη. Η χαρακτική, η οποία όπως ακούγεται από το όνομά της, έδινε στον χαράκτη την δυνατότητα  να “χαράξει” το κείμενο αντίστροφα πάνω σε μεταλλική πλάκα  χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο για χάραγμα. Στη συνέχεια η πλάκα με τη σειρά της χρησιμοποιώνταν για να τυπωθεί η πρόσκληση. Οι τυπωμένες προσκλήσεις που παραγόντουσαν με αυτόν τον τρόπο ήταν προστατευμένες από το μουντζούρωμα μέσω ενός φύλλου από χαρτί περιτυλίγματος τοποθετημένο στην κορυφή, πράγμα που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.
Την συγκεκριμένη εποχή, η εκτύπωση των προσκλητηρίων γάμου ήταν περισσότερο προσωποποιημένη μιας και τυπωνόταν για κάθε καλεσμένο ξεχωριστά το ονομά του.


Στην περίοδο της Βιομηχανικής  Επανάστασης…


Με την εφεύρεση της Λιθογραφίας από τον Alois Senefelder το 1798, κατέστη πλέον δυνατό να παράγουμε πολύ έντονο και ευδιάκριτο μελάνι χωρίς την ανάγκη της χαρακτικής. Αυτό προετοίμασε το έδαφος για την ανάδυση μιας γνήσιας μαζικής αγοράς στα προσκλητήρια γάμου.
Τα προσκλητήρια του γάμου σε αυτή την εποχή παραδίδονταν από χέρι σε χέρι καβαλώντας ένα άλογο με τα όποια μειονεκτήματα είχε αυτός ο τρόπος αποστολής. Ένας “διπλός φάκελος” χρησιμοποιήθηκε για να προστατέψει την πρόσκληση από τυχών ζημιές εν ώρα της αποστολής της, μιας και πολλές φορές ο ιππέας έκανε μέρες ολόκληρες για να φτάσει στον προορισμό του αν ο παραλήπτης ήταν στην άλλη άκρη της χώρας.

 

Τα προσκλητήρια γάμου και βάπτισης στο 19ο αιώνα  έως και σήμερα…


Λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο συνδιασμός της δημοκρατίας και της απότομης βιομηχανικής ανάπτυξης έδωσε στον κοινό άνθρωπο την ικανότητα να μιμιθεί τον τρόπο ζωής και τον υλισμό της αφρόκρεμας της κοινωνίας.  Ετσι δόθηκε η απαραίτητη ώθηση ώστε να καταστούν τα προσκλητήρια απαραίτητο αξεσουάρ σε εκδηλώσεις τόσο γάμων όσο και βαπτίσεων γι αόλους τους θνητούς.  Εκείνη την περίοδο, διακεκριμένες κοινωνικές φιγούρες, όπως η Amy Vanderbilt και η Emily Post, αναδύθηκαν για να συμβουλέψουν τον κοινής τάξης  άνδρα και γυναίκα για τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς, υποχρεώσεων και ενεργειών…  που συμβαδίζαν και με τη μόδα.
Η ανάπτυξη αποστολής προκλητηριών γάμου της εποχής βρέθηκε επίσης ενισχυμένη από την ανάπτυξη την Θερμογραφίας. Παρόλο που της λείπει η ποιότητα και η ευκρίνια της χαρακτικής, η θερμογραφία είναι μια λιγότερο ακριβή μέθοδος  στη επίτευξη ανάγλυφου. Αυτή η τεχνική, η οποία συχνά αποκαλείται η χαρακτική του φτωχού, παράγει φωτεινά, ανάγλυφα γράμματα χωρίς να εντυπώσει στην επιφάνεια του χαρτιού (με τον τρόπο που το κάνει η παραδοσιακή χαρακτική). Έτσι λοιπόν, οι προσκλήσεις γάμου – είτε τυπωμένες είτε χαρακτές – έγιναν επιτέλους προσβάσιμες σε όλους.
Στη συνέχεια ο εφαρμογή της offset εκτύπωσης απογείωσε στην κυριολεξία τη δημοτικότητα των προσκλήσεων γάμου μιας και έδινε ιδιαίτερα εντυπωσιακά χρωματικά αποτελέσματα σε ποικιλία χαρτιών σε τιμές ιδαίτερα προσιτές για τον καθένα
Από κει και πέρα η εξέλιξη των προσκλητηρίων  έτρεξε με ραγδαίους ρυθμούς παρουσιάζοντας και νέες τεχνολογίες όπως η χάραξη με laser και σε υλικά πέρα από το χαρτί, όπως γυαλί, ξύλο , ακρυλικό και μέταλλο, με όρια που ούτε η φαντασία δεν θα μπορούσε να θέσει.
Η τελευταία μόδα στις προσκλήσεις γάμου είναι να τις παραγγείλεις μέσω διαδικτύου. Η χρήση του internet έκανε την προβολή, την οργάνωση και την παραγγελία των προσκλητηρίων γάμου αρκετά πιο εύκολη δουλειά. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που προσφέρουν προσκλήσεις γάμου και όλα τα σχετικά , με τον χρήστη να βρίσκεται online έχοντας  τη δυνατότητα να παραγγείλει από οπουδήποτε στον κόσμο το πιο εντυπωσιακό ή extreme σχέδιο που θα ήθελε.